Logo Utrecht University

Educational Database

One Health Game

29 October 2020

One Health Game

Studenten worden verdeeld in twee teams om een uitbraak van een infectie ziekte te beheersen. De teams (humaan en veterinair) zijn afspiegelingen van een organisatie bij het RIVM die humane infectieziekten monitort en een afdeling van de NVWA die hetzelfde doet voor dieren.

De teams krijgen allerlei info via de laptop. Informatie uit kranten, emails van artsen, filmpjes van actualiteiten rubrieken, teletekst info etc. Ook kunnen zij gebeld worden door artsen, dierenartsen, de pers en ongeruste mensen. Deze acties worden door de spelleiding gedaan. In de lawine van info gaat er informatie binnendruppelen van een uitbraak van een infectie ziekte. Een zoonose met ziekteverschijnselen bij mensen, paarden, vogels en insecten. De teams moeten deze uitbraak oppikken en gaan reageren met het afkondigen van maatregelen en informatie naar huisartsen, dierenartsen etc.

Communicatie vanuit de teams naar buiten bv een persbericht of info naar dierenartsen of huisartsen kan door de teams worden verzorgd door emails te sturen naar een email adres van de spelleiding. Alles mag: info opzoeken, experts raadplegen etc. De teams werken in twee aparte ruimtes naast of bij elkaar.

De teams kunnen punten verdienen met goede acties. Het team met de meeste punten wint het spel. Door het gekozen spel element, het behalen van punten en een winnaar, kan het zijn dat teams tegen elkaar gaan werken. Info wordt niet gedeeld want: “dan halen wij meer punten dan het andere team”. Echter alleen als de teams gaan samenwerken kan de juiste info richting het publiek worden gegeven en de juiste gezamenlijke maatregelen worden genomen.

Na afloop van de game (de game duurt ongeveer 3 uur) komen de teams en de spelleiding weer bij elkaar. De reacties van de teams worden bekeken en ervaringen uitgewisseld.

Kijk op de Docentencommunity TAUU voor de ervaring van Len Lipman (docent diergeneeskunde) met de game.

De huidige Covid 19 problematiek veroorzaakt door een corona virus wordt vaak een One Health probleem genoemd. One health dan in de definitie dat dit problemen zijn die de gezondheid van mensen , dieren en de planeet schaden en allen in een gezamenlijke aanpak door dierenartsen, humaan artsen, epidemiologen, ecologen en gedragsdeskundigen (en vast nog anderen) kan worden opgelost.

Dit One Health thema zit al een aantal jaar in het curriculum van de opleiding Diergeneeskunde en het belang van samenwerking met verschillende beroepsgroepen wordt geoefend in een outbreak management game: de One Heath game. De game wordt ook gebruikt in het honnors keuzevak One Health van de Universiteit.

Preparation

Meer informatie over de game vind je op de pagina van Salsaparilla, het bedrijf dat de game heeft ontwikkeld en in bovenstaand filmpje.

Voorafgaand aan de game moeten twee teams gevormd worden. De beide teams starten in de dezelfde ruimte waar het spel wordt uitgelegd. Ook wordt verteld dat de teams punten kunnen verdienen met goede acties. Dan gaan de beide teams naar hun eigen ruimte en start het spel.

Teacher Role

Gedurende de game stellen docenten (spelleiding) informatie beschikbaar aan de teams. Ook kijkt de spelleiding of de juiste info uit de overvloedige hoeveelheid info wordt gehaald en dat daar goed op wordt gereageerd via risico communicatie en risico management. De acties van de beide teams worden beoordeeld en bij goede acties worden er punten toegekend aan de teams. De stand wordt bijgehouden door de spelleiding.
Na de game worden de teams bij elkaar geroepen en worden ervaringen uitgewisseld. Hierbij heeft de spelleider de rol van gespreksleider.

Print
You are free to share and adapt, if you give appropriate credit and use it non-commercially. More on Creative Commons